İşitme sorunları çoğu zaman sonradan da gelişen bir rahatsızlık durumudur, bu tarz durumlarda olası sağırlığa kadar ilerleyen ciddi anlamda rahatsızlıkları doğurabilir. Bu yüzden de sizler bu tarz konularda mutlaka doktora görünmeniz ve bu durumda tedavi sürecini en hızlı hale getirmeniz gerekmektedir. Bu yüzden de işitme sorunu yaşayanların kısa süre içerisinde doktora gitmesi ile birlikte de işitme cihazına dahi gerek kalmayacaktır. Fakat doğuştan ya da aniden oluşan işitme rahatsızlığı ve ileri derecede ise işitme cihazının olması zorunludur. Çünkü duymayan kulak zaman içerisinde konuşabilseniz dahi konuşma kabiliyetinizin tamamen yok olmasına sebep olacaktır. Bu anlamda da sadece duyma organı değil aynı zamanda da konuşma yeteneğiniz de bu engeli sahip olacaktır. Bu gibi durumların bir derecesi mevcuttur ve İşitme kaybı dereceleri seviyelerine göre değişkenlikler göstermektedir.
İşitme cihazlarının bu derecelerini öğrenmek için uzman bir doktora görülebilir ve kendisinin hazırlayacağı rapor reçete ile birlikte de işitme cihazına kavuşabilirsiniz. Duyma engeli aynı zamanda da sizlerin konuşma yeteneğini de zaman içerisinde tamamen yok etmektedir. Bu yüzden de genelde bu tarz rahatsızlık duyanlar da beyin gelişmesi de zorluk derecesine geliyor. Çünkü kulak duyamıyor ve dil konuşamıyor zaman içerisinde de içe kapanıklık ile beynin gelişme süreci ve hayal gücü de tamamen körleşiyor. Bu durumu yok etmek adına da işitme cihazı artık en ideal şekilde sizlerin beyninizin gelişimini sağlayacaktır ve bu anlamda da işitme kaybı dereceleri oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu derecelere göre işitme cihazı alabilir, ve hangi işitme cihazının sizin için uygun olduğuna karar verebilirsiniz..
- Normal işitme
20 dBHL’ye kadar düşük sesleri işitebilirsiniz. - Hafif işitme kaybı
En iyi olan kulağınızdaki işitme kaybı 25 – 39 dBHL arasındadır.
Gürültülü ortamlarda konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. - Orta dereceli işitme kaybı
En iyi olan kulağınızdaki işitme kaybı 40 – 69 dBHL arasındadır.
İşitme cihazı olmadan konuşulanları takip etmekte zorluk çekersiniz. - İleri düzeyde işitme kaybı
En iyi olan kulağınızdaki işitme kaybı 70 – 89 dBHL arasındadır.
Güçlü işitme cihazları veya implant gerekir. - Ağır işitme kaybı
En iyi olan kulağınızdaki işitme kaybı 90 dBHL’den başlar.
Daha çok dudak okuma ve/veya işaret dili veya implant kullanımına ihtiyaç duyarsınız.
Bilgi ve Randevu İçin
İşitme kaybınız mı var?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 250 milyondan fazla kişi işitme kaybı sorunu ile karşı karşıyadır. Eğer siz de onlardan biri iseniz bunu nasıl anlarsınız?
İlk belirtiler hafif olabilir – eşiniz veya arkadaşlarınız dediklerini tekrar etmek zorunda kalabilir veya bir etkinlikte konşulanları duymakta zorlanabilirsiniz. İşitme kaybınız daha da ilerledikçe etrafınızdaki dünyayı anlamakta biraz zorlanırsınız. Bu durumdaysanız, adım atmanın zamanı gelmiş demektir.
Bu işitme kaybı belirtilerini unutmayın!
- Zor duyan kişiler, özellikle kalabalık ortamlarda zorlanırlar.
- Konuşmaların tekrarlanmasını isterler.
- Televizyon ve ses cihazlarının yüksek sesli olmasına ihtiyaç duyarlar.
- Telefondaki konuşmaları işitmekte zorluk çekerler.
- Karşılıklı konuşmaları takip etmekte zorlanırlar.